Waarom doet voor mezelf zorgen zo’n pijn? 

Eén van de eerste dingen die mijn coach Jolanda van Gorp mij tijdens mijn Burn-Out leerde was; hoe ga ik goed voor mezelf zorgen? Dat deed ik namelijk niet! Ik was zo geconditioneerd met onder andere het please-syndroom. Ik wilde iedereen (lees: privé én zakelijk) maar pleasen in de hoop dat ze mij leuk, aardig, lief, slim et cetera vonden. En als men dit niet deed, veroordeelde ik mezelf, want (zo zou mijn oude ik reageren) het lag tenslotte aan mij.

En ja, deze conditionering heeft me heel lang héél veel opgeleverd, maar ergens knapte het. Ik kon niet langer meer én nu weet ik: IK WIL HET OOK NIET MEER!

Het is tijd om goed voor mezelf te zorgen. Maar hoe doe ik dit? Ik ben gaan roeien, probeer meer “ik-tijd” in te plannen, ben naar mijn gezin, mijn liefde en directe vriendinnen duidelijker in wat ik wel en niet leuk vind. En weet je? Niemand is weggelopen, sterker nog het geeft rust en verbind! Rust in het hoofd en lijf.

Tot dat ene moment…. Een voor mij heel spannend moment. Zo’n moment waar ik vroeger van had gedacht: laat maar…. ik slik alles zelfs al gaat dit ten koste van mezelf…..

Ik heb me kwetsbaar opgesteld en mijn gesprekspartner verteld dat ik dit heel spannend vond. Sterker nog; ik heb mijn gesprekspartner verteld dat ik aan het leren ben en op dít niveau nog niet geslaagd ben en dat ik daarom op zoek ga naar iemand die mij kan helpen. Gewoon iemand die met mij meekijkt. Meer dan logisch vond mijn gesprekspartner….

Tja,…en als dan blijkt dat dat ene spannende moment volgens de “meelezer” niet valt in de categorie “goed voor jezelf zorgen” wat doe je dan? Ik heb geleerd om dan tóch, ondanks de vreselijke pijn en het voelbare verdriet voor mezelf te kiezen….

Want persoonlijke groei is net als afscheid nemen, dat doet ook pijn….

2 gedachtes over “Waarom doet voor mezelf zorgen zo’n pijn? 

 1. Maartje zegt:

  Hee Jennifer,
  Het klinkt alsof je goede stappen maakt!
  Want wij vonden je allang leuk, slim en aardig, ondanks (dus niet dankzij) je geplease 😉
  En dan ook nog roeien – helemaal goed!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s